Vertrouwenspersoon

Grensoverschrijdend gedrag is een onderwerp wat regelmatig terugkomt in het nieuws. Om dit tegen te gaan zijn organisaties, dus ook kerken, verplicht om te werken aan het vergroten van veiligheid. Vertrouwenspersonen spelen hierbij een belangrijke rol.

Je kunt contact opnemen met een vertrouwenspersoon als je je niet veilig voelt in de gemeente. Bijvoorbeeld door een van deze drie onderwerpen:

  • grensoverschrijdend gedrag van iemand met een taak in de kerk. Dat kan een predikant of kerkenraadslid zijn, maar ook leiders van het jeugdwerk of iemand anders met een taak in de gemeente
  • discriminatie
  • pesten

Denk je dat dit speelt in de gemeente of heb je vragen over deze onderwerpen?
Neem dan contact op met een vertrouwenspersoon.

Wat doet een vertrouwenspersoon?
Het belangrijkste dat een vertrouwenspersoon doet als je contact met hem of haar zoekt is naast je staan. Een vertrouwenspersoon kan je daarnaast helpen met gesprekken die je met iemand hebt, het gesprek voor je aangaan, of je bijstaan in het doen van aangifte.
En heel belangrijk: bij de vertrouwenspersoon is je verhaal veilig, je kunt op hem of haar vertrouwen. Alleen met jouw toestemming wordt er iets gerapporteerd aan een ander.

Wat is een vertrouwenspersoon níet?
Een vertrouwenspersoon is geen therapeut of een mediator. Ook gaat een vertrouwenspersoon niet onderzoeken of je melding of je vermoeden klopt. Hij of zij doet dus niet aan waarheidsvinding. Ook is een vertrouwenspersoon geen aanspreekpunt voor ‘gewone’ conflicten.

Wat doet een vertrouwenspersoon nog meer?
Ook als er geen meldingen vanuit de gemeente zijn, doen vertrouwenspersonen hun werk. Ze vragen aandacht voor het voorkomen van misbruik in de gemeente. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat de kerkenraad dit onderwerp een plaats geeft in haar beleid én dat het beleid goed wordt uitgevoerd.

De Protestantse Kerk wil op alle niveaus ‘veilige kerk’ zijn. De Classis Utrecht
heeft daarom vertrouwenspersonen met wie u contact kunt opnemen. U kunt hen
bereiken via https://classis-utrecht.protestantsekerk.nl/vertrouwenspersonen/