Advent

Vier kaarsen voor advent

Adem

Een kaars om op adem te komen: snoeien in onze drukdoenerij, af en toe de stilte zoeken, een moment met God.
Worden als Maria, luisteren naar een engel die ons een nieuwe toekomst kan wijzen. Nieuwe adem krijgen en herboren worden.

Ruimte

Een kaars om ruimte te scheppen: onze ontvankelijkheid vergroten voor eenzame buren, voor zieke familieleden, voor collega’s die het moeilijk hebben, voor mensen aan de rand van de samenleving.
Worden als de profeet Johannes de Doper. Opstaan – samen-met-anderen – tegen onrecht. Nodig uit tot solidariteit. Armoede uitsluiten is gezamenlijke inzet. Vrede vraagt een bijdrage van ieder mens.

Geduld

Een kaars om te groeien in geduld en hoop. Ons  klagen verminderen over anderen, komen met een voorstel, zoeken naar persoonlijke én structurele verandering.
Worden als de profeet Jesaja ten tijde van de joodse ballingschap, mensen moed inspreken, mensen helpen vechten tegen berusting en bitterheid, mensen hefbomen geven om dingen en mensen te bewegen. Verandering gebeurt met kleine middelen, stap voor stap doorbraak van vernieuwing komt: hoe dan ook.

Licht

Een kaars om licht te laten schijnen in de samenleving, licht voor medemensen in een donkere tunnel, licht voor mensen-in-onrecht veraf.
Doen zoals  Jezus. Gaan naar mensen, open en begaan met rechtvaardigheid en duurzaamheid, bij hen binnengaan, zwijgen, aandachtig luisteren en er zijn. Ontmoeting is licht, verbondenheid verlicht.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *